Cum pastrezi glicemia in limite normale

Cea mai mare problema cu care se confrunta persoanele care sufera de diabet este mentinerea glicemiei sub control. Glicemia normala, adica nivelul glucozei din sange, trebuie sa fie in jurul valorii de 5-6 mmol/l.

In fiecare litru de sange se gaseste aproximativ 1 g de zaharuri sub forma de glucoza.

Hiperglicemia este unul dintre semnele diabetului. In cazul acestei afectiuni, valori crescute vor avea de asemenea trigliceridele si colesterolul. Simptomele hiperglicemiei sunt setea, oboseala, nevoia de urinare frecventa, pierderea in greutate si vederea incetosata.

De ce apare hiperglicemia?

Valorile anormale ale glicemiei apar daca celulele pancreatice au fost distruse sau nu functioneaza normal. In aceste conditii, insulina secretata de pancreas nu reuseste sa transporte glucoza din sange catre celulele corpului. Insa cresterea valorilor glicemiei poate fi cauzata si de consumul unor canititati mari de carbohidrati, iar functia pancreatica poate fi afectata si de stilul de viata sedentar. Emotiile sau stresul pot creste de asemenea nivelul glicemiei, iar in cazul infectiilor, al interventiilor chirurgicale si al ranilor, corpul produce glucoza in exces.

Diabetul, boala a civilizatiei

Diabetul zaharat este cauzat de insuficienta sau incetinirea secretiei de insulina de catre pancreas. Insulina este hormonul care transporta zaharul din fluxul sanguin la celule. In cazul diabetului, organismul pierde partial sau total capacitatea de a utiliza glucidele din alimente. Aceasta deficienta duce la cresterea nivelului de zahar din sange, adica la hiperglicemie.

Incidenta diabetului s-a dublat la nivel mondial in perioada 1990-2010, iar in tarile in curs de dezvoltare aceasta afectiune cunoaste cea mai mare crestere.

Tratamentul este diferit functie de tipul de diabet (1 sau 2), insa fiecare individ trebuie sa beneficieze de un tratament personalizat. Prima si cea mai importanta masura care trebuie luata este mentinerea glicemiei la valori cat mai apropiate de normal.

• Diabet de tip 1

Diabetul de tip I apare de obicei inainte de varsta de 35 de ani, fiind numit din acest motiv si diabet juvenil. Afectiunea apare cand pancreasul nu secreta suficienta insulina. Astfel, glicemia creste, iar tesuturile nu pot utiliza glucoza pentru producerea de energie. Tratamentul este esential pentru bolnavii de diabet de tip 1. Incapacitatea pancreasului de a produce insulina trebuie suplinita prin doze zilnice de insulina. O mare atentie trebuie acordata dietei, activitatii fizice si verificarii nivelului de insulina de mai multe ori pe zi.

Predispozitia genetica, infectiile cu virusuri ce afecteaza tesutul pancreatic (virusul rubeolic, oreionul, virusul mononucleozei infectioase), dieta dezechilibrata sunt principalii factori care provoaca diabet de tip I. Laptele de vaca introdus prea devreme in dieta copiilor saucafeaua consumata de copii favorizeaza aparitia acestui tip de diabet.

 

• Diabet de tip 2

In acest caz, pancreasul produce insulina, dar ea nu poate fi utilizata corespunzator de catre tesuturi. Diabetul noninsulino-dependent apare adesea fara nici un simptom. De aceea, multe persoane sufera de diabet noninsulino-dependent fara sa fie diagnosticate. Tratamentul la bolnavii cu diabet de tip II consta in administrarea de medicamente hipoglicemiante si in respectarea unei diete recomandate de medic.

Aceasta forma de diabet este favorizata de factori genetici. De asemenea, despre diabet de tip II vorbim pe fondul unui stil de viata nesanatos, cu alimentatie hipercalorica, pe fondul obezitatii, sedentarismului, fumatului, consumului de alcool si stresului.

Bine de stiut!

Aproximativ 40% dintre pacientii cu diabet de tip 2 au nevoie de tratament cu insulina.

«Am diabet. Ce mananc?»

Persoanele care au diabet nu au nevoie de o dieta speciala, ci doar de alegeri alimentare sanatoase. Ele trebuie sa opteze pentru alimentele sarace in grasimi, zahar si sare si bogate in fibre, asa cum sunt fasolea si mazarea, fructele, legumele si cerealele. O dieta echilibrata ajuta la:

– mentinerea greutatii ideale
– pastrarea glicemiei in limite normale
– prevenirea bolilor cardio-vesculare

Potrivit OMS, in 2000 erau 171 milioane de diabetici. Numarul estimat pentru 2012 este de 220 milioane, iar pentru 2030 – 330 milioane.

Diabetul este o boala cronica, asadar implica modificari definitive in alimentatie. Grupa de alimente care pune cele mai mari probleme diabeticilor sunt carbohidratii. Acestia dau energie si sunt indispensabili functionarii organismului, iar alimentele care contin carbohidrati sunt painea, orezul, cerealele, pastele, biscuitii, lactatele, fructele, porumbul, cartofii, fasolea, mazarea, legumele si dulciurile. Organismul transforma carbohidratii in glucoza, adica zaharul din sange. Insulina transporta glucoza din fluxul sanguine la celule. Insa persoanele care sufera de diabet de tip 2 ori nu produc suficienta insulina, ori nu folosesc eficient insulina. Carbohidratii afecteaza cel mai mult nivelul zaharului din sange, iar pentru a evita fluctuatiile acestuia carbohidratii trebuie consumati in cantitati egale la fiecare masa.

Alimentele contin trei grupe principale de substante nutritve: carbohidrati, lipide si proteine. Acestea furnizeaza energie organismului, iar raportul trebuie sa fie de 50-55% glucide, 10-20% proteine si 30-35% glucide.

Carbohidratii sunt cea mai importanta sursa de energie a organismului, ajuta la fixarea apei in tesuturi, intervin in metabolismul lipidelor si impiedica acumularea de substante acide in corp, eficientizeaza utilizarea proteinelor in organism, participand astfel la procesul de refacere al tesuturilor. Glucidele sunt combustibilul organismului si joaca un rol fundamental in desfasurarea activitatilor musculare si a sistemului nervos central. Glucoza este stocata in organism sub forma de glicogen in muschi si ficat. In functie de rapiditatea cu care zaharurile sunt asimilate de organism, acestea se impart in:

  • Zaharuri cu asimilare lenta, care se transforma mai greu in glucoza. Amidonul din fainoase elibereaza greu glucoza din organism.
  • Zaharuri cu asimilare rapida, asimilate de organism imediat dupa ingerare si cresc nivelul glucozei din sange. Acestea se gasesc in miere, fructe, zahar rafinat.

Diabetul are un caracter ereditar si afecteaza mai ales persoanele supraponderale si obeze. Predispozitie pentru diabet au persoanele si sedentare, cele hipertensive si femeile care au nascut unul sau mai multi copii cu o greutate mai mare de 4 kg.

Asa pastrezi glicemia in limite normale!

Mentinerea glicemiei la cote normale nu este o misiune imposibila. Zilnic, trebuie respectati patru pasi:

  • Alege alimente sanatoase
  • Practica exercitii fizice
  • Respecta medicatia
  • Testeaza-ti glicemia

Fibrele ColonHelp tin glicemia sub control

Studii clinice efectuate in SUA au aratat ca fibrele de psyllium pot fi un bun tratament in caz de diabet. Acestea pot duce la o scadere a glicemiei postprandiale, cat si la stabilizarea glicemiei pentru o perioada mai mare de timp. Taratele de psyllium, alaturi de semintele de in, se regasesc in formula ColonHelp, supliment de fibre alimentare 100% natural, recomandat ca adjuvant in diabet.

Semintele de in si psyllium contin fibre solubile care impiedica trecerea rapida a glucozei din tubul digestiv in sange, avand un rol important in reglarea glicemiei.

Marieta Ursaru (52 de ani) a urmat o cura de ColonHelp deoarece sufera de diabet si trebuia sa slabeasca: „M-a ajutat sa-mi reglez glicemia si sa tin sub control tensiunea arteriala. Din cauza kilogramelor in plus, aveam foarte mari probleme cu picioarele si nu puteam sa merg. ColonHelp m-a ajutat sa slabesc de la 96 de kilograme la 82 de kilograme si acum merg foarte bine, nu mai am probleme. Iau ColonHelp in continuare, l-am recomandat si prietenelor mele care trebuie sa slabeasca si il voi lua si eu de doua ori pe an, primavara si toamna!”

Studiile efectuate de catre prof. James Anderson, de la Universitatea din Kentucky (SUA), au aratat ca bolnavii de diabet care au urmat un regim bogat in fibre alimentare si-au redus dozele de insulina dupa numai cateva saptamani de dieta. Prin actiunea lor mecanica, fibrele impiedica zaharul sa treaca repede prin peretele intestinal, ducand astfel la o scadere a glucozei in sange. Pancreasul produce mai putina insulina, deci lucreaza mult mai putin si isi pastreaza toata capacitatea de actiune.

Studiu 1

Un studiu efectuat la Universitatea Kentucky (SUA) arata ca fibrele solubile din psyllium scad glicemia postprandiala si concentratia colesterolului in sange si sunt bine tolerate de pacientii cu diabet de tip II. In studiu au fost inclusi barbati cu diabet de tip II si cu hipercolesterolemie moderata. O parte dintre subiecti au primit cate 5,1 g psyllium de doua ori pe zi, timp de opt saptamani, restul au primit un supliment placebo. Glicemia si colesterolul au fost masurate de doua ori pe saptamana. Nivelul colesterolului total si al celui LDL a scazut cu 8,9%, respectiv 13,0% in grupul care a primit psyllium, comparativ cu grupul care a primit placebo.

Studiu 2

Un alt studiu efectuat la Social Security Institute and Research Group (Durango, Mexic) a aratat ca psylliumul poate fi folosit ca adjuvant in terapia bolnavilor cu diabet de tip II, pentru a reduce nivelul de colesterol si glicemia. Subiectii studiului au primit cate 5 g de fibre de psyllium, de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale. Dupa 6 saptamani s-au observat o reducere semnificativa a colesterolului si un control mai bun al glicemiei. Cercetatorii mexicani au remarcat de asemenea toleranta excelenta a psylliumului de catre bolnavii cu diabet zaharat de tip II.

Cum actioneaza fibrele in diabet?

  • Fibrele reduc fluctuatiile glucozei in sange, prevenind astfel crizele de hipo si hiperglicemie.
  • Fibrele ajuta la controlul greutatii, lucru foarte important la bolnavii de diabet.
  • Fibrele previn aparitia bolilor cardiovasculare prin legarea de colesterol si grasimi alimentare in exces. Riscul cardiac este de 6 ori mai mare la un bolnav de diabet!
  • Fibrele relgleaza tranzitul si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Din cauza medicamentelor, bolnavii de diabet sunt predispusi sa sufere de constipatie, de aceea un supliment de fibre le este cu atat mai util bolnavilor de diabet.

Grasimile bune si diabetul. Acizii grasi omega 3 scad glicemia

In dieta persoanelor care sufera de diabet se recomanda suplimentele cu acizi grasi omega 3. Doctorul Trevor Mori si colegii sai de la Universitatea Western Australia au aratat ca alimentatia bogata in acizi grasi nesaturati de tipul omega 3, omega 6, omega 9 imbunatateste metabolismul glucozei si al insulinei la bolnavii de diabet. Acizii grasi omega 3 din ColonHelp au un rol foarte important si in scaderea tensiunii crescute, inregistrata de multe ori la bolnavii de diabet. Semintele de in din ColonHelp contin cel mai bun raport de absorbtie pentru omega 3 si omega 6. De mai multi ani este cunoscut faptul ca acizii omega 3 din semintele de in reduc probabilitatea formarii cheagurilor sangvine care conduc la atacuri de cord si la congestie cerebrala. De asemenea, acizii grasi imbunatatesc circulatia sangvina, un alt scop al unui tratament eficient in diabet.

Semintele din in introduse in formula ColonHelp sunt macinate printr-o procedura speciala impreuna cu uleiul. Astfel, bolnavii de diabet gasesc in ColonHelp un tratament naturist eficient, o sursa buna nu doar de fibre alimentare, ci si de ulei de in!

2 gânduri despre „Cum pastrezi glicemia in limite normale

  1. Carmen

    Am citit pe site-ul dumneavoastra ca ceaiul acela pentru slabit contine frunza de afin si ca sunt benefice pentru scaderea glicemiei. Eu am diabet, pot sa consum acest ceai?

    Răspunde
    1. admindiabet Autor post

      Puteti consuma acest ceai chiar daca aveti diabet. Frunzele de afin au un efect bland de reglare a glicemiei si chiar este indicata in regimul persoanelor care sufera de diabet tip 2, fiind utile si pentru tratarea dislipidemiei.

      Răspunde

Lasă un comentariu